Hoppa till sidans innehåll

Tävling


Svenska Hängflygförbundet arrangerar genom sina medlemsklubbar SM, rankingtävlingar och en distansliga som löper under termiksäsongen.

Svenska piloter brukar också deltaga på Nordiska mästerskapen, Europa mästerskapen & Världsmästerskapen. Dom större mästerskapen hålls över en veckas tid medans rankingtävlingarna brukar begränsas till 3 dagar. Varje tävlingsdag som vädret tillåter det, genomförs ett heat. Ett heat består av en bestämd bana med brytpunkter som skall passeras. Banans längd och brytpunkternas placering bestäms innnan heatet startas av tävlingsledningen, med väderprognosen som grund.

Piloterna flyger med GPS navigatorer som registrerar vilken väg dom flugit, efter heatet så samlar tävlingsledningen in registread data och behandlar den i ett datorbaserat system som beräknar poäng beroende på hur stor procent av banan piloten har flugit och hur fort det gått.

Som startmetod används vanligtvis flygbogsering i tävlingar som hålls i Sverige, men utomlands är det lika vanligt att tävlingar hålls med backstart som startmetod från något berg.

Det finns andra tävlingsformer än sträckflygning på fördeklarerad bana.

Heat med öppen distans är numera ovanliga, mest pågrund av de problem som uppstår när piloterna skall hämtas upp som flygit åt alla vädersträck.

Speedgliding, hängflygets störtlopp, där man flyger en utstakad bana nedför ett berg.

Aerobatics, konstflygning med hängglidare.


Uppdaterad: 30 NOV 2014 10:33 Skribent: Tomas Söderqvist


 

Vaccinera klubben.pngfolkspel-header-13kb.png
Sportlicens


fai

FAI betyder "Fédération Aéronautique Internationale", det franska namnet på det internationella flygsport­förbundet.Svenska Flygsportförbundet är en del av svensk idrott.


 

SISU.png

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.


Postadress:
Svenska Hängflygförbundet
c/o Harald Holmström, Lövgatan 2
565 33 Mullsjö

Kontakt:
Tel: +46705948278
E-post: This is a mailto link

Se all info